Zdravljenje inkontinence

Opravljamo novo metodo zdravljenja stresne urinske inkontinence in sindroma ohlapne nožnice z laserjem.

Na kakšen način dosežemo izboljšanje?

Najnovejša metoda zdravljenja stresne urinske inkontinence je laserska terapija. Gre za minimalno invazivno metodo, pri kateri laserska svetloba s toplotnim učinkom povzroči krčenje kolagenskih vlaken v sprednji steni nožnice. Na ta način organom ki so bili prej povešeni in imeli slabšo elastičnost vrnemo prvotno anatomsko lego, povečamo elastičnost in moč in na ta način preprečimo težave z uhajanjem vode.


Urinska inkontinenca
ali nenadzorovano uhajanje vode je neprijetna nadloga s katero se srečuje vedno večje število žensk in se dogaja v vseh življenjskih obdobjih. Celoten proces zadrževanja in izpuščanja vode je precej kompleksen, ki pa je lahko zaradi raznih vzrokov moten na različnih mestih, rezultat tega pa je nekontrolirano uhajanje vode, ki lahko nastopi nepričakovano in naglo ali pa se razvija postopoma in postane trajno.
Naglo uhajanje vode je pogosto povezano z vnetjem mehurja. Drugi vzroki so lahko prekomerno uživanje alkohola, zaužitje večjih količin kofeina, uporaba posameznih zdravil, prav tako pa tudi stanja, katera vplivajo na mehur in sečevod, kot na primer atrofični vaginitis oz. stanje sluznice nožnice pri starejših ženskah zaradi manjka ženskih spolnih hormonov.


Trajna inkontinenca nastane zaradi sprememb v možganih, mehurju, sečevodu in tudi pri spremembah na živčnih nitkah, ki prihajajo iz ali do mehurja. Te spremembe so pogostejše pri starejših ženskah v menopavzi.


Poznamo več vrst urinske inkontinence, najpogostejša oblika je tako imenovana stresna urinska inkontinenca pri kateri gre za nehoteno uhajanje vode ob naporu, ki jo največkrat povzroča oslabelost mišic medeničnega dna, ki ob povečanem pritisku v trebušni votlini, denimo pri kašljanju, kihanju, smejanju, telovadbi, dvigovanju težjih predmetov povzročajo uhajanje vode.

Sicer poznamo tudi druge vrste uhajanja vode kot so npr.:

• Urgentna inkontinenca,
• inkontinenca zaradi prepolnega mehurja,
• kompletna inkontinenca,
• psihogena inkontinenca,
• mešana inkontinenca.