Nosečnost in porod v času COVID-19

Bolezen COVID-19 je nova bolezen, o kateri je še veliko neznanega. Nosečnice se okužijo enako pogosto kot splošna populacija. Bolezen pri nosečnicah običajno poteka z znaki blage gripe/prehlada, predvsem s kašeljem, vročino in kratko sapo. Okoli 75% nosečnic preboli COVID-19 brez simptomov bolezni.

Po do sedaj znanih podatkih nosečnice niso bolj ogrožene od splošne populacije za hujši potek bolezni, je pa potrebna posebna pozornost pri nosečnicah s pridruženimi boleznimi. Dejavniki tveganja za hujši potek bolezni so: starost več kot 35 let, povečana telesna teža, povišan krvni pritisk in prednosečnostna sladkorna bolezen.

Po trenutnih podatkih je okužba novorojenca s COVID-19 možna, vendar redka, neodvisna od načina poroda (vaginalno, carski rez), dojenja ali izolacije od matere po rojstvu. Po trenutno znanih podatkih ni dokazov o prirojenih napakah ploda zaradi okužbe s SARS-CoV-2 in ni podatkov o povečanem tveganju za splav. Je pa okužba nosečnice s COVID-19 povezana s 3 krat večjim tveganjem za prezgodnji porod. V primeru akutne okužbe s COVID-19 v nosečnosti, naj nosečnice postopajo po uradno objavljenih
priporočilih. Svetuje se pregled pri ginekologu 14 dni po končani okužbi.

Znano je, da je pomanjkanje vitamina D povezano s povečanim vnetjem pri akutnem respiratornem distres sindromu tudi pri okužbi s COVID-19, zato se svetuje nadomeščanje D vitamina pri nosečnicah s potrjeno okužbo. Vsem nosečnicam priporočamo jemanje 400 IE D vitamina na dan.

Priporočamo, da nosečnice z znaki okužbe in pričetkom poroda predhodno obvestijo lokalno porodnišnico o svojem prihodu. Okužba s COVID-19 ne vpliva na način poroda, je pa pri nosečnicah s potrjeno okužbo nekoliko povečano tveganje za carski rez, predvsem pri simptomatskih porodnicah.

COVID-19 cepljenje v nosečnosti:
Po trenutnih podatkih se ženskam, ki načrtujejo nosečnost, svetuje zanositev 3 mesece po prejetju prve doze cepiva oz. 2 meseca po prejetju druge doze (polno cepljenje). Ni dokazov, da bi cepivo povzročalo neplodnost pri ženskah. COVID-19 cepiva so po trenutnih podatkih varna in ne vplivajo na nosečnice in plod. Kljub temu je zaradi pomanjkanja dokazov odsvetovano rutinsko cepljenje nosečnic in doječih mater, dokler ne bodo na voljo rezultati zanesljivih kliničnih raziskav. Dokler ne bo zbranih dovolj podatkov o varnosti cepiva COVID-19 v nosečnosti, se svetuje, da nosečnice sledijo navodilom o upoštevanju varnostne razdalje, umivanju/razkuževanju rok in uporabi mask, ter prejmejo cepivo proti gripi in oslovskem kašlju, ki sta dokazano varni cepivi v nosečnosti. Cepljenje proti gripi je neodvisno od gestacije. Cepljenje proti oslovskemu kašlju pa svetujemo čimprej po 24. tednu nosečnosti. Cepljenje je za nosečnice brezplačno.

Ob zmanjševanju preventivnih ukrepov na državnem nivoju, je pomembno, da nosečnice vedo, da spadajo v najbolj občutljivo skupino in da je nujno potrebno, da nadaljujejo z ohranjanjem vseh preventivnih ukrepov. Priporočilo velja še posebno za nosečnice v tretjem trimesečju nosečnosti:

  • Redno umivanje ali razkuževanje rok
  • Redno zračenje zaprtih prostorov
  • Izogibanje stika obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi rokami
  • Upoštevanje pravilne higiene kašljanja in kihanja (kašljanje in kihanje v zgornji del rokava ali papirnat robček, ki se ga po vsaki uporabi zavrže in nato umije roke)
  • Izogibanje tesnih stikov z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni
  • Ohranjanje fizične distance vsaj 2 metra
  • Izogibanje druženju v večjih skupinah
  • Izogibanje javnemu prevozu
  • Opravljanje nakupov v času predvidenem za ranljive skupine ljudi (kamor spadajo tudi nosečnice). Če je mogoče, svetujemo uporabo alternativnih metod (nakupuje druga oseba ali uporaba spletnega nakupovanja)
  • Skrb za higiensko ravnanje v gospodinjstvu