Pogosta vprašanja

Kdaj je potreben ginekološki pregled ?
Preventivni ginekološki z odvzemom brisa materničnega vratu pregled svetujemo spolno aktvinim dekletom po 20. letu starosti. Vsem dekletom, ki načrtujejo spolne odnose svetujemo pregled oz . posvet o primerni zaščiti že pred prvim spolnim odnosom. Pregled je potreben v primeru kakršnih koli težav, ne glede na starost ali spolno aktivnost.

Kaj je PAP bris?
To je bris materničnega vratu, ki ga ginekolog opravi z loparčkom in krtačko. Preiskava brisa nam odkrije morebitne spremembe v celicah na ovršini materničnega vratu, ki nas opozorijo na možnost nastanka predrakavih sprememb na materničnem vratu.

Kako pogosto je treba vzeti PAP bris?
Bris je treba vzeti dvakrat zapored v razmaku enega leta. V kolikor sta oba izvida v redu, so nadaljnji odvzemi brisov vsaka tri leta. V kolikor so v brisu prisotne spremembe, opravimo kontrole brisa pogosteje.

Jutranja tabletka-kaj je to?
Ta izraz pomeni uporabo hormonske kontracepcije po nezaščitenem spolnem odnosu. V ta namen lahko zaužijete tablete Nor Levo, Escapelle ali Ella one, ki jih dobite v lekarni brez recepta. V poštev pridejo tudi ostale kontracepcijeks tablete. Tablete je priporočljivo zaužiti čimprej po spolnem odnosu, najkasneje v 72 urah, saj kasneje učinkovitost pada. Taka oblika zaščite ni primerna kot stalna oblika kontracepcije, le kot izhod v sili.

Kdaj je potreben prvi pregled v nosečnosti?
Ko ugotovite , da je nosečnostni test potrdil nosečnost, se naročite na pregled. Ob tem je potrebno navesti podatek o prvem dnevu zadnje menstruacije. Pregled opravimo najkasneje do 12. tedna nosečnosti. V kolikor pride do krvavitevm je pregled potreben prej.

Koliko pregledov je predvidenih v nosečnosti?
Pri normalni , zdravi nosečnosti je predvidenih 10 pregledov.

Koliko UZ pregledov je predvidenih v nosečnosti?
Pri normalni nosečnosti sta predvideni dve UZ preiskavi, ki ju krije obvezno zdravstveno zavarovanje.
Prva UZ preiskava je opravljena ob prvem pregledu, druga preiskava pa med 20.- 22.- tednom nosečnosti.
V tretji tretjini, običajno med 32.- in 34. tednom nosečnosti, je priporočljiva dodatna , samoplačniška UZ preiskava za ugotavljanje primerne rasti ploda.

Ne morem zanositi – kaj zdaj?
O težavah z zanositvijo govorimo pri paru, ki ima redne spolne odnose ( 2-3 krat na teden), menstrucijski ciklusi pa so redni. V primeru , da do zanositve ne pride po enem letu, so smiselne preiskave. Prva preiskava je pregled semenskega izliva ( spermiogram), ki jo opravi moški. Temu sledi klinični pregled z UZ preiskavo rodil. Nadaljnje preiskave so odvisnen od morebitnih ugotovljenih sprememb.

Folna kislina- ali je potrebna?
Da, folna kislina je potrebna, saj njeno jemanje vsaj en mesec, še boljše pa tri mesece pred zanostvijo in do končanega 12. tedna nosečnosti bistveno zmanjša tveganje za razvojno nepravilnost nevralne cevi oz tveganje za nepravilnost v razvoju hrbtenice in osrednjega živčevja ploda. Pripročena dnavna doza je 800 mikrogramov. Pri ženskah, ki so že rodile otroka z razvojno nepravilnostoo hrbtenice in osrednjega živčevja ploda. , je priporočena višja dnevna doza.