Pogosto zastavljena vprašanja


Pogosta vprašanja

Kdaj je potreben ginekološki pregled ?
Preventivni ginekološki z odvzemom brisa materničnega vratu pregled svetujemo spolno aktvinim dekletom po 20. letu starosti. Vsem dekletom, ki načrtujejo spolne odnose svetujemo pregled oz . posvet o primerni zaščiti že pred prvim spolnim odnosom. Pregled je potreben v primeru kakršnih koli težav, ne glede na starost ali spolno aktivnost.


Jutranja tabletka-kaj je to?
Ta izraz pomeni uporabo hormonske kontracepcije po nezaščitenem spolnem odnosu. V ta namen lahko zaužijete tablete Nor Levo, Escapelle ali Ella one, ki jih dobite v lekarni brez recepta. V poštev pridejo tudi ostale kontracepcijeks tablete. Tablete je priporočljivo zaužiti čimprej po spolnem odnosu, najkasneje v 72 urah, saj kasneje učinkovitost pada. Taka oblika zaščite ni primerna kot stalna oblika kontracepcije, le kot izhod v sili.


Folna kislina- ali je potrebna?
Da, folna kislina je potrebna, saj njeno jemanje vsaj en mesec, še boljše pa tri mesece pred zanostvijo in do končanega 12. tedna nosečnosti bistveno zmanjša tveganje za razvojno nepravilnost nevralne cevi oz tveganje za nepravilnost v razvoju hrbtenice in osrednjega živčevja ploda. Pripročena dnavna doza je 800 mikrogramov. Pri ženskah, ki so že rodile otroka z razvojno nepravilnostoo hrbtenice in osrednjega živčevja ploda. , je priporočena višja dnevna doza.